Рали Стари Столици 2019

Христо Манолов оглави съботните тренировки на „Мемориал Валерий Великов“ 2018

Шуменеца Христо Манолов (Митсубиши Лансър Ево IX), записа най-доброто време днес след три тренировъчни манша на „Мемориал Валерий Великов“. Пилотът на „АСК Боила Автомоторспорт“ спря часовника на 1 минута 47.490 секунди, въпреки проблемите с горивната система на неговото Митсубиши във втория тренировъчен манш.

С второ най-добро време днес бе Илия Царски (Митсубиши Лансър Еволюшън IX), който също изпитваше технически затруднения, въпреки това успя да запише най-добро време от 1 минута 49.040 секунди, което е с 1.5 секунди по-слабо от това на Манолово.

Стефан Стоев, който дебютира с чисто нов автомобил Silver Car EF10, наблегна на това да свикне с испанската машина, която за в бъдеще с лекота ще може да спре хегемонията на Лансър-ите в планинските надпревари. Неговото най-добро време от 1 минута и 50.020 секунди е с 0.1 секунди по-добро от това на шампиона по планинско изкачване Юлиян Телийски. Пилота на „АСК Дунев Рейсинг“ от своя страна направи сериозни промени по своя автомобил през тази година, като вече участва в „кралския клас“ при планинските изкачвания HC1.

Челната осмица се затваря изцяло то рали пилоти, като най-бърз и най-атрактивен бе Мартин Сурилов (Митсубиши Лансър Ево IX), следван от Йордан Атанасов (Митсубиши Лансър Ево IX), Констадин Щерев (Субару Импреза) и Георги Василев (Митсубиши Лансър Ево IX). Утре очакваме сериозна битка за победата в HC2 и RC2 именно благодарение на тези пилоти.

Стефан Георгиев (Форд Ескорт) и Ивелин Йотков (БМВ Е30) допълват челната десетка, като се намират и на трета и четвърта позиция в HC2.

Най-бърз при автомобилите с предно предаване, както и в клас НС4 бе Александър Димитров-Пъчката (Ситроен Саксо). Най-близкия му съперник Димитър Кондев (Опел Астра) не е далеч от шампиона в НС4, записвайки с 3.4 секунди по-слабо време.

Коментар на пилотите:

Христо Манолов: „ Горе долу съм доволен. Може би все още не съм в кондиция, разсейвам се лесно. Ако нещо не се получава, то аз съм причината за това. Целта ми през този уикенд не е да спечеля състезанието, нито да гоня рекорда, карам с надеждата да завърша без проблеми.“

Юлиян Телийски: „Обстановката е доста интересна за мен. Тази година съм в по-горен клас и с много промени по автомобила. Гледам с огромен респект към него и като цяло се катеря бавно и внимателно за да трупам опит. Според мен организацията в Шумен е на високо ниво, постарали са се всички. Опитвам се да карам по усет и да не рискувам, за да натрупам опит.“

Стефан Стоев: „Още съм доста далеч от свикване с новия автомобил. Всичко е различно за мен, като най ми е трудно да свикна с дистанцията на спиране. Колата е сложна за настройване и се опитвам да я разуча. Времената са ми доста близки, но аз реално подобрявах карането си, докато влошавах колата. Това го направих с цел да се запозная с автомобила.“

Мартин Сурилов: „Нямаме проблеми. Аз допускам по някоя грешка. Това ми е максимума, утре е вероятно да сваля една секунда от времето. За утре трябва да се постарая да не допускам грешки.“

©2013