Рали Стари Столици 2019

Тридесет и една заявки за шуменци през този уикенд

Тридесет и един екипажа заявиха своето желание за участие в тазгодишното 49-то издание на рали „Стари Столици“ (1-2 Септември)  – трети кръг от националния рали шампионат на България.

Под номер едно ще стартира екипажа на шампионите за 2017 Тихомир Стратиев/Добрин Борисов. Варненско-шуменския тандем ще се бори в битката за победата при автомобилите с един двигателен мост с добре познатото Peugeot 208 R2. След тях с номер две ще стартира екипажа на ART Racing Йордан Атанасов и Янаки Янакиев (Mitsubishi Lancer Evo IX).

Третия състезателен номер ще бъде разположен на лидерите в шампионата и победители в първите два кръга Мирослав Ангелов и Недялко Сивов, който ще старират с уникалният си автомобил Skoda Fabia R5.

Сред фаворитите за победата отново присъстват миналогодишните победители Георги Василев и Стефан Добрев, които се очаква да допринесат за една интересна битка в челото.

Едно от големите разочерования е липсата на миналогодишния вицешампион Григор Гиргоров, който за съжаление няма да участва в 49-тото издание на Рали „Стари Столици“ поради здравословни проблеми на неговия навигатор Петър Сивов. Друг от топ екипажите при автомобилите с един двигателен мост също е подал своята заявка за участие – това са Даниел Попов и Ангел Башкехайов. Двамата през тази година ще направят своя първи дебют на родна земя зад волана на своя Opel Adam Cup, с който взимат участие в немския шампионат Opel Adam Cup.

С пети състезателен номер на вратите ще бъдат лидерите от купа Е Калин Бенчев с навигатор Александър Спиров (Subaru Impreza N14). Те ще имат добра конкуренция в най-многоброен клас в лицето на Георги Янков/Цветан Балджиев (Subaru Impreza) и Ясен Обретенов/Калоян Шантанов (BMW E30).

Сред дълга пауза поради възстановяване на своя автомобил в Шумен ще пристигнат и носителите на наградата на купа „Тодор Славов“ за сезон 2015 Станислав Владимиров Чавдар Събев. Двамата за съжаление пропуснаха първи два кръга от шампионата след инцидент на рали спринт „Драново“ в края на месец май.

В едномаркова шампионат на Motorsport Academy ще старат само два екипажа – Адам Всетлунд/Дите Камерсгард и Денис Станчовски/Младен Карчев.

По традиция 49-тото издание на рали „Стари Столици“ ще започне днес с церемониален старт от 12:30, веднага следван от четири специални етапа,с ред които е и атрактивния градски етап в центъра на гр. Шумен. В неделя екипажите ще преминат през още пет специални етапа, като общата състезателна дистанция на надпреварата е от 81 километра.

©2013